De første samtalene og

- podcast episodene

I

Intro. Hvorfor være seg selv? Hva betyr det å følge magefølelsen og egne verdier? Forbindelsen magefølelse, innovasjon og løsninger. Episode 0  (Hør episoden på Spotify , ApplePodcasts, Google Podcasts eller andre plasser hvor du lytter til podcast)

Helene Ragnhild - 1

(Episode på Spotify, Apple Podcasts & Google Podcast)


Helene har en bachelor i ernæring, jobber med ernæring og har kjempet mot ME. Hun blogger om livet, om helse, kosthold, mental helse, avslapping, hverdag, utfordringer og valg. 


Hun hjelper mennesker med livsstilssykdommer - da spesielt autoimmune sykdommer - med å bli symptomfrie ved å legge om på livsstilen - og fjerne faktorer som har gjort dem syke i utgangspunktet.


Helene er fantastisk blid, positiv, inspirerende, åpen, ærlig, ydmyk, ambisiøs og har en utrolig styrke til å kjøre kampen mot sykdom og meninger fra omverdenen.


Jeg ønsker å intervjue Helene fordi hun virkelig utgjør en forskjell for mennesker gjennom arbeidet sitt og fordi hun deler både oppturer og nedturer på bloggen sin. Det å starte for seg selv og gi anbefalinger som ikke er 100% i tråd med statens kostholdsanbefalinger, men lener seg på den nyeste forskningen på området er virkelig tøft.


Det jeg snakker med Helene Ragnhild om, er hvor hun finner inspirasjon og motivasjon når livet har herjet som verst og hvordan hun har hevet seg over negativitet når folk ikke har trodd på diagnosen hennes. Det å jobbe seg ut av en sykdom og komme så langt er veldig imponerende.  Utsagnene under er fra Helenes hjemmeside:


"En faktor for å ha det bra er god fordøyelse. Når tarmen får det bedre ser man at hudproblemer bedres, energien stiger og ofte kan også psykiske utfordringer bli bedre (ikke forsvinne helt, men bedres). Selvfølgelig vil en mage som spiller på lag gi økt livskvalitet i seg selv, men siden tarmen og hjernen har direkte kommunikasjon via vagusnerven ser vi at fornøyde tarmer har en direkte påvirkning på psyken."


"Jeg trodde i mange år at dobbel null yoghurt og blodslit på gymmet var veien til drømmekroppen, men endte med en sliten kropp som holdt på både vann og fett. Nå har jeg funnet min vei og har fått hormonene i balanse, sukkersuget under kontroll, energi i lange baner og et humør som er på topp."


"Et av mine store interessefelt er tarmen og hvordan vår bakterieflora påvirker kroppen, både hud, hormoner, fertilitet, betennelse og psyke. I den anledning veileder jeg mange som sliter med vond mage, oppblåsthet, treg eller løs mage eller luftproblemer. En god tarmhelse er ikke bare viktig for generell helse, men for at vi skal ha en god hverdag og føle oss komfortable i egen kropp. Når det kommer til ubalanser arbeider jeg i tråd med synspunktene innen funksjonell medisin. Det vil si at jeg arbeider sammen med deg for å finne årsaken til plagene, i stedet for å maskere symptomer."   


I dag er jeg så mye bedre og lever endelig det livet jeg ønsker. Jeg lever i takt med meg selv, og tar hensyn til det kroppen min trenger. Mange vil sikkert si at jeg ikke er frisk, men jeg mener vi må redefinere hva som er frisk. Å ta hensyn til seg selv er noe alle burde gjøre, ikke kun ME syke. Jeg prioriterer å spise riktig, sove nok, bruke mental trening for alt det er verdt og sette meg selv først når det trengs. Gjør du ikke dette hjelper du heller ikke dem rundt deg.


"Å lære tidlig at jeg selv har ansvaret har jeg nytt godt av i mange situasjoner. Da jeg som 18-åring fikk en ME-diagnose virket ingen interessert i å hjelpe meg. Ingen visste hva dette var. Jeg fikk diagnosen, en brosjyre i hånden og et lykke til. Noen år senere sa legen at dette var noe jeg nok måtte leve med. For meg har det alltid føltes bedre å gjøre noe, så jeg valgte å ta sakene i egne hender. Søke annen informasjon, ta svart belte i googling og ta ansvaret selv. Å gjøre noe aktivt føltes bedre enn å gi opp. Hadde jeg hørt på legen, hadde jeg kanskje fortsatt ventet på medisin og ikke hatt det livet jeg har i dag."


"Jeg er takknemlig for at jeg turte å ta det valget, selv om andre sa det ikke ville fungere. Takknemlig for at jeg aldri ga meg, selv om det føltes som å skyve på en vegg."


"I den perfekte verden hadde vi alle blitt fanget opp, men den verden finnes ikke. Noen ganger er valget vårt. Skal vi vente på hjelp som kanskje aldri kommer eller hjelpe oss selv. At veldig mange sykdommer er utløst av livsstil er elefanten i rommet, den vi ikke vil snakke om. For det betyr jo at vi må endre oss. At det står på oss. Hva hva hvis vi snur det?"


"Selv om jeg syntes det var brutalt å innse at jeg selv måtte ta ansvar, ga det meg et håp. Å innse at det ikke kom noen ridder på en hvit hest, eller med en hvit frakk for å redde meg, det ga meg en mulighet. Det viser seg at det var det som skulle til for at jeg skulle skjønne at jeg satt i førersetet. At jeg kunne påvirke min kropp, mitt liv."


"Det er ditt ansvar hva som ender opp i handlevognen din, ditt ansvar å ta opp kampen mot dørstokkmila, ditt ansvar å be om råd, og ditt ansvar å følge de rådene, eller la være."


"Jeg sier ikke at du ikke skal ta kontakt med legen din nå, eller at du kan spise deg frisk på 123. Jeg sier at du skal begynne å ta ansvar for din kropp, for din helse, og fokusere på hva du kan gjøre. Å be om hjelp er å ta ansvar. Å gå den turen, spise de grønnsakene og hvile er ditt ansvar. Vår helse er vårt ansvar, og jo før vi innser det, jo lettere vil det bli å leve det friskeste livet vi bare kan."


Hjemmeside

Instagram

Facebook

I medier


Mina Gerhardsen - 2 

(Episode på SpotifyApple  & Google Podcast)


Generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen. Har jobbet som rådgiver for generalsekretær Jonas Gahr Støre i Norges Røde Kors, journalist i Dagbladet og Mandag Morgen,  politisk rådgiver for statsminister Jens Stoltenberg, statssekretær ved Statsministerens kontor,  statssekretær i Kulturdepartementet, generalsekretær i Actis og kommunikasjonsdirektør i Norad. Hun er også forfatter av bøkene Å lykkes med taler og Å lykkes med media.


Mina er ikke redd for debatt, men ønsker saklighet og mindre personhets i enkelte debatter. Mange kvinner vegrer seg for å delta i debatt eller å sette søkelyset på seg selv, fordi de er redde for hets. Det er så mye enklere å si nei enn å si ja. Men si ja!


Favoritt utsagn: "Dyktighet trumfer gjerne udugelighet. Er du flink kommer du gjerne lengre. Planlegg for det beste, men forbered deg på det verste."


Hun er datter av tidligere statsråd Tove Strand og tidligere byrådsleder Rune Gerhardsen og barnebarn av tidligere statsminister Einar Gerhardsen. Hun er gift med Eirik Øwre Thorshaug. Utsagnene under kommer fra intervju med Mina i VG, Dagbladet, Aftenposten, og fra Mina's blogger.


"Hun falt om på badet, og det ble funnet en feil på hjertet hennes. Babyen gled sakte ut av armene hennes mens hun forsto at det kom til å gå galt og at hun ikke kunne gjøre noe med det.Hodet dunket mot kanten av do og i gulvet." - Jeg er glad for å jobbe i en organisasjon som jobber med kunnskap om hjertehelse og som bidrar til hjerteforskning. Mer åpenhet er også viktig. Min historie kan kanskje bidra til å øke bevisstheten


"Nordmenn lever stadig lengre. Det er et gode, men betyr og økt risiko for dårlig helse og ensomhet blant våre eldste. Antallet som får demens er også økende. Vi vil trenge økt satsing på kunnskap og utbygging av helsetilbud for å møte dette, men mobilisering av frivillige vil også være en viktig del av løsningen

For å løse folkehelseutfordringene behøver vi de store felles løsningene, og det trengs forståelse av at vi stiller med ulike forutsetninger."


"Hele poenget med helse dytting er at folk ikke opplever at de gjør en ekstra innsats for å få til dette. De sunne valgene blir gjort fordi de en enklere og mer attraktive enn alternativet."


"Vi har noen store folkehelseutfordringer vi skal løse, som økende stillesitting og altfor høyt sukkerinntak. Nordmenn sitter for mye stille. Bare én av tre klarer å innfri anbefalingene om å bevege seg 30 minutter per dag. Barn og ungdom sitter stille mer en halvparten av tiden de er våkne. Mangel på fysisk aktivitet er negativt for helsen vår og økt tilrettelegging for lek, tur og trening er en investering i bedre folkehelse. Da må vi tenke smart. Noe av det viktigste for valg er pris, så vi ønsker oss smarte avgifter på usunne varer og er kritisk til kutt i disse. Men vi må også se etter andre ideer som kan dytte oss i rett retning. Som epler ved kassa, fremfor sjokolade - og flere spillende pianotrapper!"


"Potensialet er stort. Den varslede helsekrisen i Norge kan bli mindre dramatisk dersom vi får ned sykdomsbyrden ved bedre forebygging og styrking av folkehelsen. Forrige uke kom en rapport fra Lancet som viser at 40 prosent av forekomsten av demens kan forebygges, mye av svaret er tiltak for sunne vaner. Vi vet hva som hjelper, det er godt dokumentert. Det er å slutte å røyke, ha et sunt kosthold, nok fysisk aktivitet og mindre alkohol. Sårbarheten vår i en pandemi vil reduseres om færre har en underliggende sykdom som gjør virus som covid-19 farlig."


"Skolene er de eneste som kan sørge for at alle får en bedre helse ved å være mer fysisk aktive. Konsekvensen av at regjeringen ikke følger opp stortingsvedtaket om én time fysisk aktivitet hver dag for alle i grunnskolen, vil på sikt bli forsterkede sosiale forskjeller i helse. Verdensbankens oversikt viser at Norge ligger blant landene med høyest grad av overvekt. I Vest-Europa er det bare Storbritannia, Irland og Spania som har mer fedme i befolkningen enn Norge, ifølge tall fra Verdens helseorganisasjon."


"Vi står i fare at så mange får dårligere helse at det vil få konsekvenser både for arbeidsmarkedet og helsetjenestene. Folk sliter seg ut. Man snakker om at det trengs mer innsats fra pårørende i framtida, men pårørende har ikke mer å gi. De er utslitte. I den siste måneden før pasienten kommer på sykehjem, jobber pårørende i gjennomsnitt 160 timer, som tilsvarer et helt månedsverk. Vi skaper en pasient nummer to."


"Det er bra med mer rom for skjønn, men i ytterste konsekvens er det fremdeles slik at en del av de 40 000 som bodde på sykehjem 12. mars i 2020 vil forlate livet uten å noen gang igjen få en klem fra et barn eller kjenne varmen i hånden fra livspartneren. De vil ikke få berøre noen de elsker før de dør. Vi ta en debatt om hvilke hensyn som skal settes først. Skal smittevern trumfe alt? Gitt valget ville nok mange valgt risiko for smitte framfor ensomhet. For de som har kort levetid igjen har ikke tid til å vente på vaksinen. De trenger nærheten til sine kjære nå.


Blogg

Minas blogg - Nasjonalforeningen

Mina blogg - ord i bruk

Twitter


Isabelle Ringnes - 3

(Episode på SpotifyApple & Google Podcast)


Isabelle har prøvd og feilet og til slutt funnet sin lidenskap i teknologi og likestilling. Isabelle er en dame som setter seg mål, satser og leverer. Hun har brukt 10 år på å finne den rette veien og vet at det kreves innsats og sjanser for å nå dit du vil. Hun kaller faktisk bakgrunnen sin litt schizofren.


Drømmestudiet fant hun på Singularity University hvor hun tilbrakte 10 uker på NASA research center i Silicon Valley. Der lærte hun om eksponentiell teknologi og hvordan det kan brukes for å løse verdensproblemer.


I dag er Isabelle grunder, foredragsholder, leder, styremedlem, forfatter og podcaster.


Sammen med Marie Louise Sunde startet hun i 2015 HunSpanderer og Equality.it, som virkelig har satt likestilling på agendaen i norge. De jobber for å adressere kjønnsstereotypier og ubevisst partiskhet på arbeidsplassen.


Isabelle ser muligheter innen teknologi og hvordan det kan skape løsningene verden trenger. Det muliggjør at hvem som helst kan utgjøre en positiv endring i verden. Isabelle ønsker flere kvinner inn i teck og har gjennom teknologi nettverket TENK nådd ut til tusenvis av kvinner og jenter.


Isabelle har sin egen podcast (Future forecast) hvor hun intervjuer ledere og grundere fra hele verden om utvikling og trender innen teknologi og bærekraft.


Jeg ønsker ikke å tildele ordet suksess en betydning. Jeg mener suksess er personlig og burde handle om hva som er meningsfylt for deg. Det vil si, det du aller helst ønsker å utrette og prioritere å bruke tiden din på.


Med den definisjonen vil jeg påstå at Isabelle har oppnådd suksess. Hun har startet en arbeidsplass hvor hun får jobbe med det hun brenner aller mest for. OG hun viser til resultater. Det er nettopp dette jeg skal snakke med Isabelle om i dag. Hvordan gjorde hun det?


"Datter av Christian Ringnes. Min far har lært meg å jobbe hardt, være god med mennesker og skape verdier rundt seg. Jeg har også tatt med meg hjemmefra å være positiv og løsningsorientert, spille på humor. Min mamma Denise er fantastisk, og begge foreldrene mine har oppmuntret meg til at dette klarer du å løse på egen hånd. Men aller viktigst har det vært at de har vist meg gang på gang at det er viktig å være annerledes, kreativ og ikke ta seg selv høytidelig. De har bestandig vært seg selv og ikke forsøkt å være noen de ikke er, og de har oppfordret oss tre barna til det samme. Ringnes mener hun i likhet med mange andre ikke passet inn i en snever stereotypi, og har ofte opplevd å måtte bevise det motsatte."


"Selvfølgelig er jeg feminist, er ikke du også det? Feminisme for meg er at man tror på like rettigheter og muligheter, enten det er juridisk, politisk, økonomisk eller sosialt."


Hun spanderer

Equality Check

Isabelle på Medium

Om TENK

Isabelle sin podd

Elisabeth Nissen Eide - 4


Er nå Head of Sustainability & compliance hos Atea Norge hvor hun leder Atea Norges arbeid med bærekraft og compliance, og utviklingen av selskapets arbeid med bærekraftig drift, leverandørkjede, produkter og tjenester.


Hun er også styreleder hos Foreldreløftet, og prosjektleder og initiativtaker hos Spre Glede. Utsagnene under er hentet fra blogginnlegg og intervju av/med Elisabeth. 


"Jeg tror at oppvekst og samfunn gjør mye med grunnleggende verdier og samhold for resten av livet."


"Jeg har foretatt et verdivalg. Jeg har et sterkt ønske om å hjelpe mennesker og å være en del av et større formål. Jeg vil følge hjertet mitt som sier at jeg skal gjøre det jeg kan for å kunne bidra med noe godt. I tillegg til å ville jobbe med ideelle formål, brenner jeg også for blant annet ledelse, strategi, drift og administrasjon. Det er disse tingene jeg ser meg selv gjøre om ti år, og ikke ren juss. For både min egen og firmaets del er det derfor rett og rimelig at jeg tar dette valget nå og ikke senere."


"Jeg tror at valget jeg har tatt er et symbol på noe som er typisk for min generasjon. Flere og flere ønsker å oppleve jobben sin som meningsfull og viktig, og mange er uredde i møte med arbeidslivet. Jeg og veldig mange unge leter etter en organisasjon, et selskap eller et prosjekt hvor målet er å bidra til å gjøre verden til et bedre sted. Vi ønsker en arbeidsplass hvor læringskurven er bratt, ledere gir tillit og ansvar, og hvor man får jobbe med viktige samfunnsspørsmål og samfunnsansvar. Jeg har nå tatt et stort valg basert på min følelse av hva som er riktig. Jeg tror og håper at så lenge man jobber hardt og målrettet for noe, så vil man kunne lykkes."


"Alle dager og uker er ulike, og slik er det for alle. Vi kan alle ha dager hvor vi er på topp og klar til å erobre verden med vår uovervinnelighet og pågangsmot, og vi kan alle ha dager hvor vi havner i kjelleren og det er ekstra vanskelig å komme seg opp igjen. Noen sa en gang at man ikke vet å sette pris på de gode dagene, hvis man ikke har noen vonde å sammenligne med. Uansett hvem vi er og hva vi gjør er nok en ting sikkert, livet går opp og det går ned, før det så går opp igjen."


"Det finnes så mange flotte mennesker som har lyst til å gjøre en forskjell, og som brenner for å gjøre verden til et litt bedre sted. Spre glede er et frivillig initiativ med et ønske om å gjøre det enklere for alle å utgjøre en forskjell i hverdagen."


"Klart vi kan gjøre Norge mer bærekraftig med teknologi! Teknologi former fremtiden allerede i dag og det er nettopp med teknologi vi kan løse vår tids største utfordringer. Samtidig så er det utrolig viktig å ha bevissthet til baksiden av digitalisering. Hva gjør vi med alle enhetene våre når vi er ferdig med dem?"


"Mitt råd er å stille spørsmål til oss leverandører. Dette stiller oss til ansvar – og allerede i dag er mange av våre teknologipartnere i endring for å levere mer etisk og forsvarlig. Leverer du inn enhetene dine til gjenbruk eller resirkulering bidrar du til at flere enheter kan lages med komponenter som har vært brukt tidligere."


"Kjære lille venn. Jeg drømmer om at du vil leve i en verden som ikke er så ulik min, kanskje til og med enda bedre. Det er gjennom de små tingene hver eneste dag, når vi er mange nok som gjør dem, at vi oppfyller drømmen om at barna og barnebarna våre skal få et godt liv."


I media

Blogginnlegg

Verdidebatt med Elisabeth

Spre Glede

Foreldreløftet

Instagram


Marie Louise Sunde - Episode 5


Marie Louise Sunde sa opp jobben som kirurg for å kjempe for likestilling på arbeidsplassen. Hun startet likestillings kampanje hun opplevde ble dårlig mottatt på Ahus. Hun ble nektet permisjon og trengte en pause fra negative reaksjoner på hennes likestillingsarbeid. "Jeg har fått høre at jeg er oppmerksomhetssyk, og at «problemet i dag er at kvinner ikke tåler noe lenger». Reaksjonene er mye av grunnen til at jeg trenger en pause nå".


I etterkant har hun startet HunSpanderer (i 2015), inspirert av Emma Watsons ikoniske tale i FN - "if not now - when? If not me - then who?".

 

HunSpanderer og Equality Check jobber med å adressere ubevisst diskriminering på en måte som inkluderer både kvinner og menn, med humor, og helt uten å peke finger. HunSpanderer/ ShesGotThis/ Equality Check har hatt flere store kampanjer som har nådd over 1 million i sosiale medier. Som et resultat har Sunde vært invitert både til Michelle Obamas United State of Women Conference og som hovedtaler i FN.

 

Sammen med næringslivet og forskningsmiljøer jobber de for å fremskaffe løsninger som faktisk endrer holdninger og øker kjønnsbalansen i bedrifter gjennom digitale målingsverktøy og validering av tiltak. Sunde holder foredrag både i Norge og internasjonalt om teamatikken.

 

Hun er også grunnlegger av Nexus Norge, direksjonsmedlem i Polyteknisk forening og sitter i Advisory Board til Partnership for Change, og holder foredrag om likestilling innenfor arbeidslivet og helsevesenet.

Kristin Oishi - Episode 6


Kristin Oishi startet som 19-åring sitt første gründerprosjekt på ferie i Kambodsja. Der bestemte hun og noen venner seg for å starte hotell. Det ble til to hotell, hvorav det ene - Soria Moria Boutique Hotel - har vunnet flere internasjonale priser for måten hotellet driftes. Her snakker vi bærekraft og samfunnsansvar ut til fingerspissene. Kristin sier det så fint at "selvfølgelig skulle vi drifte på den måten og i bunn og grunn så var det heller ikke veldig komplisert". 


Kristin sier det så fint at det for henne var en selvfølge å drifte på en måte som stryket lokalsamfunnet - både ved å gi enkeltmennesker muligheter og ved å drifte bærekraftig.


Kristin har siden flyttet tilbake til Norge, hvor hun har jobbet flere år for IMPACT Norway. Impact Norway hjelper mennesker med unødvendige funksjonshemminger i 11 land.


Nå ønsker Kristin å jobbe mer lokalt, for hun liker å se direkte resultater av arbeidet sitt. Gjennom Rewired for Sustainability hjelper hun bedrifter med å se bærekraftige løsninger og hvordan bærekraftig drift også er lønnsommere enn status quo. Hun har selv lang erfaring innen det å bruke bærekraft som et konkurransefortrinn og for økt lønnsomt. Hun viser konkret at man ikke trenger å velge mellom lønnsomhet og bærekraft, slik mange tror. Dette er dyrebar  kompetanse i et marked preget av utdaterte forretningsmodeller og måter å tenke på. For det er nettopp det Kristin gjør, hun lager forretningsmodeller som gir tilbake til samfunnet. Det skaper win-win situasjoner hvor samfunnet får noe de har behov for og dermed gir tilbake til bedriften. 


Med hennes fantastiske erfaring, gleder jeg meg til å se hva hun kan få til i Norge.


Just do it!"Rewired for Sustainability ble stiftet av Kristin H Oishi i 2020 for å bistå små og mellomstore virksomheter med bærekraftomstilling.


Kristin begynte å jobbe med bærekraftig forretningsdrift tidlig på 2000-tallet, altså lenge før bærekraftsmålene ble til (i 2015). Hun er genuint opptatt bærekraftig utvikling, og trives aller best når hun kan bruke markedsbaserte strategier for å oppnå sosiale og samfunnsnyttige formål. Gjennom karrieren har hun hatt med seg filosofien “Doing good is good for business”.  I Kambodsja var hun engasjert i flere spennende og innovative samfunnsnyttige prosjekter. Hun startet blant annet to hoteller, hvorav det siste ble tildelt en rekke internasjonale utmerkelser og priser for sitt samfunnsengasjement og bærekraftige forretningsmodell.  


Nå ønsker hun å hjelpe små og mellomstore bedrifter  i Norge å navigere seg gjennom den nokså uoversiktlige veien til en bærekraftig omstilling. Hun har en praktisk tilnærming og ønsker at omstillingen skal være positiv og bidra til økt lønnsomhet."


"Bærekraft kan være en kilde til innovasjon og vekst, og det finnes uendelige muligheter for nye bærekraftige forretningsmodeller.


For oss er det viktig å ha en positiv holdning til bærekraftomstillingen. Istedenfor å komme med pekefingeren og påpeke alt som gjøres galt, heier vi på de som tør å utfordre status quo og gjøre noe bra. Det handler i stor grad om å endre tankesettet og se det store bildet.


Rewired for Sustainability ble startet for å hjelpe små og mellomstore virksomheter med å gjøre bærekraft om til et konkurransefortrinn."


IMPACT NORWAY

Rewired for sustainability

Om Soria MoriaR

Om Soria Moria 

Om Soria Moria

Ingrid Stolpestad - episode 7


I Episode 7 snakker jeg og Ingrid om at flaks kanskje mest handler om det å være på utkikk etter og hoppe på muligheter som byr seg i livet. Vi snakker også om hvor mye tid vi bruker på mennesker som (kanskje) ikke liker oss og skam relatert til hvem vi er og hva vi gjør. Ingrid deler visdomsord fra bestemor og faren - som hjalp henne med å innse at det faktisk uheldigvis alltid vil være noen som ikke liker oss og at det bare er noe vi må akseptere. Vi snakker om uventende inspirasjonskilder og viktigheten av å ha flere arenaer for input. Det hjelper med støtte, pause fra engasjement, samt at vi blir utfordret av mennesker med ulike verdier og meninger enn oss selv. For det å oppleve uenighet gir oss et nyansert bilde av verden rundt oss - og det trenger vi i en verden hvor algoritmer avgjør hvilke nyheter vi leser.Ingrid jobber i dag som Politisk rådgiver i Amnesty og har erfaring fra Framtiden i våre hender, Kirkens nødhjelp, Røde Kors, Changemaker, Film fra Sør og som journalist i NRK. Hun er særlig opptatt av menneskerettigheter og internasjonale spørsmål. Hun tror ikke at verden er dømt til å være fæl. For siden urettferdighetene i verden er menneskeskapte kan jo mennesker også gjøre verden til en bedre plass. Hun forsøker å bidra med at vi går i den retningen. Ingrid er ei sprudlende og spennende dame med mange gode tips på lager. 


Amnesty

Framtiden i våre hender

Kirkens Nødhjelp

Røde Kors

Changemaker

Film fra Sør

Hanne M. Mathisen - episode 8


I episode 8 snakker jeg med Hanne Mathisen om det å få gjennom resultater under svært pressede omstendigheter, gjerne på tvers av grenser og kulturer. Hanne har 20-år erfaring innen diplomati og koordinering fra Røde Kors, UNHCR (FNs høykommissær for flyktninger), og ingeniører uten grenser, i Sveits, Sør-Afrika, Sverige, Thailand og Norge.


Hanne fant tidlig veien inn i bistands jobber. Selv ser hun på det som en tilfeldighet, jeg mistenker det er en grunn til at hun har blitt så lenge i bransjen. Hun mener verdiene til Røde Kors og FN har vært veldig lette å følge og er det som i stor grad har veiledet henne gjennom karrieren. Hanne har jobbet i felten med kompliserte diplomatiske saker. Hun har blant annet meglet for Burmesisk/ Myanmarske flyktninger ved å spille på følelsene til Thailandske soldater. Diplomati handler om tålmodighet, forberedelser, å tilpasse seg lokale koder, og å prøve ut mange ulike innfallsvinkler.

Ideelt sett mener Hanne at et arbeidsmiljø bygger folk gode. At man ser problemstillinger og løsninger der man er nå, heller enn å hoppe på store strukturelle endringer. Hun har erfart flere endringsprosesser som har gått dårlig og at organisasjoner ofte møter på de samme problemstillingene etter omstillingen. Hun ønsker derfor et større fokus på opprydding i rot årsakene til eksisterende problemstillinger og oppbygging av det som er bra. Kanskje er det alt som skal til?


Hanne har plutselig erfart at det å ha bikket 50 år har gjort det ellers så spennende arbeidsmarkedet mer utfordrende, og at erfaring og det å utfordre dagens løsninger ikke nødvendigvis respekteres slik hun hadde ønsket. Selv Hanne, som har en så spennende CV, har altså kjent på utfordringene mange møter etter å ha studert eller jobbet i utlandet. Det at norske bedrifter tiltrekkes av det som er gjenkjennelig, heller enn det som er nytt og annerledes. Hvis vi i fremtiden skal jobbe til vi er 70 år, ser vi et behov for at medarbeidere ivaretas de siste 20-årene av karrieren. Dvs at bedrifter tilrettelegger slik at alle, og spesielt de over 50, får den kompetansen som trengs for å være relevant i en verden preget av kontinuerlig utvikling. Vi er redd verdifull kompetanse og erfaring vil gå tapt dersom vi glemmer å tilrettelegge for kompetansebygging mellom yngre og eldre generasjoner.


En veldig lærerik og spennende episode :)


LinkedIn

Røde Kors

UNHCR - FN's høykommisær for flykninger

FN- Sambandet

Ingeniører uten grenser


Kathrine Aspaas - episode 9 & 10


I episode 9 og 10 snakker jeg med modige, morsomme og ærlige Kathrine Aspaas. Kathrine jobbet som finans journalist og kommentator for Aftenposten i 25 år før hun tok en helomvending inn i jakten på følelsenes plass i samfunnet og livene våre. I dag er hun grunder (digitalt treningsstudio: Bli emosjonelt sterk), foredragsholder, TEDx- speaker, blogger på The Huffington Post, musiker og forfatter (Den Emosjonelle Revolusjonen, Rosa er den nye pønken og Raushetens tid).


Ifølge seg selv var Kathrine i 2010 en rasjonell, ufeilbarlig, sint, skråsikker, hardtarbeidende, suksessfull, klandrende, ensom, fortapt, og følelsesløs karrierekvinne. Kathrine var topptrent til å hevde seg i konkurransesamfunnet: Høyt utdannet, en skarp penn, gode analyser. Hun ble lest, sett og hørt. Da hun 1.juledag i 2010 dumpet borti Brene Browns TED-talk “Kraften av sårbarheten” ble hun målløs. Hun forsto ikke helt hva det var, men skjønte at dette var noe hun ville forstå mer av og at dette var noe hun selv hadde behov for i livet sitt.


Det at forskningen viser at de lykkeligste menneskene er de som er takknemlige og anerkjenner at de selv (og alle mennesker rundt dem) er uperfekte, sårbare og gjør sitt beste var kanskje det motsatte av det Kathrine hadde lært på økonomistudiene og som finansjournalist. Det er den mest interessante forskningen hun har vært borti, kanskje spesielt fordi svarene er rake motsetningen av det som fremheves i media, fagmiljøer og på sosiale medier som fasiten på et lykkelig liv. Hun selv hadde tross alt sett på sårbarhet, skam og følelser som svakhet. Hun hadde gjort alt hun kunne for å bli en av gutta, for det å være jentete var jo sett på som svakt, flåsete, lite intelligent, dårlig.. (Jepp, det blir det!) Hvorfor er det sånn at jenter som liker å pynte seg eller gå rosa sees på som lite intelligente og sliter med å bli tatt seriøst? Kan det være noen fordommer vi ikke har vært bevisste? Jeg skal ærlig innrømme at jeg er blant dem som helt ubevisst har tenkt på den måten.


Kathrine ønsker å bidra til et modigere, rausere og mer autentisk samfunn, hvor vi tør å være oss selv og aksepterer andre for den de er. Hvor vi tenker at “det er ikke så rart” når noen går på trynet og velger å hjelpe dem heller enn å rakke ned på dem. Et samfunn hvor vi eier følelsene våre og bruker dem til å gjøre oss sterke, heller enn et samfunn hvor vi fortrenger følelser slik at de forfølger oss og gjør oss mentalt ustabile.


Jeg og Kathrine snakker om hennes reise og reisen samfunnet er på. En reise fra fokus på tall og penger til fokus på mennesker og miljø. Hun brenner for hvordan vi mennesker behandler oss selv og hverandre. Hennes råd til et bedre liv er å; være til stede, prøve og feile, ta ansvar for egne følelser, være nysgjerrig, være åpen, praktisere takknemlighet, vise ømhet for seg selv og andre, lytte, løfte frem andre, dyrke gode og nære relasjoner, utføre meningsfylt arbeid, og slutte å sammenligne deg med andre.


Kathrine videreformidler og anvender Brene Browns forskning med gjennomføringsevne og lidenskap. Jeg ønsker meg flere som Kathrine, som tør å skape en idè rundt og formidle forskning som utfordrer etablerte sannheter i samfunnet. På denne måten ser jeg hvordan Kathrine aktivt bidrar til en positiv utvikling i samfunnet. Jeg heier på deg, Kathrine, du er viktig og jeg setter enormt pris på alt du gjør, har gjort og har stått i. Det bidrar til at folk som meg blir mer komfortable med å være oss selv. Du er blant de modigste personene jeg vet om!


Hjertelig tusen takk <3TEDx - Kathrine Aspaas - The Age of Generosity

Emosjonell styrketrening

Den emosjonelle revolusjonen

Bøker

Blogg

Om Kathrine

Foredrag

Den emosjonelle revolusjonen - Arendalsuka 2016

Rosa er den nye pønken! Arrangement av Kathrine Aspaas

Raushetens tid

Jeg er så glad hver julekveld når jeg later som - Tommy Steine og Kathrine Aspaas

Kathrine Aspaas om Raushetens tid

Gry Sinding - Kathrine Aspaas - Latterliggjort er bra

Cultivating Emotional Intelligence - Interview with Kathrine Aspaas

TED-talk: The power of vulnerability - Brene Brown

TED-talk: Listening to shame - Brene Brown 

TED-talk: The price of invulnerability: Brené Brown


Ingrid Bruun - episode 11


I episode 11 snakker jeg med Ingrid Bruun om tabuet vi ser rundt psykisk helse selv om (slik Ingrid så fint påpeker) alle har en. Ingrid deler av sin egen erfaring med angst, depresjon, ADHD, selvmordsforsøk, ensomhet og hva som har hjulpet henne. Hun gir gode råd til hvordan å hjelpe seg selv og andre til å få det bedre, samt hva vi ikke burde gjøre. Hun forklarer hvordan tabuet i samfunnet gjør at folk flest ikke er ærlige med seg selv og andre om hvordan de egentlig har det. Rundt 50 % av befolkningen vil i løpet av livet få en psykisk lidelse. De færreste ber om hjelp! 


Ingrid ønsker større åpenhet og ærlighet rundt psykisk helse. Anerkjennelse og aksept for at dette er sykdom på lik linje som fysiske sykdommer. Det er lov å ha det vanskelig selv om barn i afrika sulter. Det som faktisk hjelper er å se at mennesker vi omgås også møter på utfordringer, har kjipe dager og at vi ikke er alene om å ha vonde følelser. Vi oppfordrer derfor alle til å dele fra eget liv, stille spørsmål - ubehagelig mange, lytte og være klare for det som potensielt kommer. Selv om folk ikke er klare for å dele (enda eller de neste 5 årene), så hjelper det fremdeles at vi stiller spørsmål og viser at vi bryr oss. 


Til deg som har det vanskelig; den masken du har på deg beskytter deg ikke. Den gjør bare alt mye verre. Selv om det er vanskelig å ta den av ved å være ærlig med deg selv og andre, så er det det eneste som vil hjelpe. Hvem kjenner du eller hvem kan du snakke med om det som er vanskelig? Kanskje noen av organisasjonene jeg har linket til under? Der kan du være anonym hvis du vil. 


I dag jobber Ingrid som foredragsholder og daglig leder for Kompetansesenter for livsmestring og folkehelse. Det at hun har kommet seg dit takker hun mennesker som har gitt henne muligheter og som hatt troen på henne. For Ingrid følte aldri at hun passet inn i skolesystemet. 


Ingrid deler så åpent, ærlig, fint og hjelpende. Takk, virkelig hjertelig tusen takk for at du gjør den viktige jobben du gjør! Vi trenger så sårt en endring mot et samfunn hvor det er greit å ikke være perfekt og du bidrar virkelig til det. For newsflash: ingen av oss er perfekte! Verken utvendig eller innvendig OG bra er det. 


Dette er en samtale alle kan lære så utrolig mye av. Det er heldigvis hjelp der ute, så ingen trenger å stå i vanskeligheter alene.


Sjekk gjerne ut telefon; mental helse (116 123), Kirkens SOS (22 40 00 40), Psykiatrisk legevakt i Oslo (116 117)


Chat: sidetmedord.no , www.soschat.no


Flere tjenester finner du her:

https://psykiskhelse.no/hjelpetelefoner-og-nettsteder 

Karoline Bakka Hjertø - episode 12


I episode 12 av Magefølelsen snakker jeg med Karoline Bakka Hjertø som er leder bærekraftsarbeidet til Sparebank 1 Østlandet.


Dette er en episode om hvordan systemendringer kan skape en verden som er bra for alle, hvordan og hvorfor Karoline ble engasjert i bærekraft, hva vi har å lære av mennesker i uland, hvordan personlighetstrekk kan være både positive og utfordrende, hvordan å finne ut hvilken type jobb som passer for deg, og at drømmejobben realistisk sett ikke vil lande i fanget ditt uten relativt stor innsats - og selvinnsikt.


Karoline gir oss en kort innføring i ESG rapportering og hvorfor banker nå fokuserer mer og mer på bærekraftsrapportering i lånesaker.

Karoline har spesialisert seg innen bærekraft og menneskerettigheter. Hun har studert økonomi og samfunnsfag på NHH, UIO og Berkeley, og har erfaring fra Redd Barna, Røde Kors, Etisk Handel Norge, CSR Norge, Global Compact Network Norway, fagbevegelsen, og flere sosiale entreprenører.


Hvordan-kan-banker-være-med-og-redde-sårbar-natur


Tips-og-råd-for-bærekraftsrapportering


Hvorfor-banker-trenger-hjelp-av-sivilsamfunnet


Sparebank1: vi-takker-forbrukerne-som-har-kåret-oss-til-norges-mest-bærekraftige-bank

Maren Hjorth Bauer - episode 13I episode 13 av Magefølelsen snakker jeg med Maren Hjorth Bauer om hennes reise inn i Gründertilværelsen i Katapult Ocean og Fynd Ocean Ventures. Katapult Ocean og Fynd Ocean Ventures er såkornfond og acceleratorer for tidligfase selskaper innenfor havteknologi og bærekraft. Via Fynd Ocean Ventures og Katapult Ocean ønsker Maren å hjelpe startup selskaper opp og frem ved å gi dem tilgang på kapital fra globale investorer.


For Maren digger havet og ser hvordan teknologi og innovasjon kan støtte biodiversitet, klimaet og gi oss et rent hav. Det er altså et hav av muligheter til hvordan å rydde havet ved hjelp av teknologiske løsninger, samt spennende forretningsideer.


Vi snakker om Gründer tilværelsen og hvem den er for og eventuelt ikke. Maren forteller hvordan hun har startet et fond og hva som kreves for lykkes som grunder. Yay til folk som gir andre muligheten til å gjennomføre sine fantastiske forretningsideer!


Fyndventures
Katapultocean


Camilla Skjelsbæk Gramstad

- episode 14


I episode 14 av magefølelsen snakker jeg med Camilla Skjelsbæk Gramstad om nudging innen bærekraftsarbeid. Hun har vært alene om å jobbe med bærekraft i Hovedorganisasjonen Virke de siste 7 årene. Endelig føler hun at bærekraft virkelig er på agendaen etter en lang drakamp. Fra og med 1.januar 2021 tar hun på seg rollen som bærekraftsansvarlig i Ekspert, en helt nyopprettet stilling. Der tror hun virkelig at hun skal få muligheten til å utgjøre en forskjell, og ikke bare på kommunikasjonssiden, for stillingen er plassert i innovasjonsavdelingen. Det var en forutsetning for Camilla da hun var på utkikk etter en jobb utenfor Virke. Hvor tøft er vel ikke det? Jeg er spent på å se hva hun kommer til å få til i en så viktig bedrift, som per dags dato ikke nødvendigvis har det grønneste fotavtrykket.


Camilla ønsker å påvirke et selskap innenfra siden hun mener det er enkelt personer internt i selskaper som virkelig utgjør en forskjell. Her drar hun frem Jernia som et godt eksempel på hvordan en person med makt internt i et selskap kan endre strategien og sette nytt fokus. 


Ihht en undersøkelse Camilla utførte da hun startet i Virke, så svarte 80% av respondentene at næringslivet har et selvstendig miljøansvar. 86% av de samme respondentene svarte at deres egen bedrift ikke har noen påvirkning på miljøet. Det er altså ikke meg/ oss, men det er næringslivet. Vi snakker om hvordan menneskeheten har en tendens til å fraskrive seg ansvar. Tør vi åpne opp øynene og se hvordan vi påvirker samfunnet og hvordan samfunnet kommer til å påvirke oss - i dag og i fremtiden? 


Heldigvis så viser forskning at dersom 5-10% av oss aktivt velger bærekraftige selskaper og produkter, så vil det føre til nok press at selskaper ser en trend og begynner å endre seg. Woop woop! Det er kul statistikk ass.


Camilla er en brobygger mellom myndighetene, politikere, bedrifter, sivile samfunn, miljøbevegelsen og akademia. Hun rett og slett hjelper dem til å snakke sammen på et språk alle parter kan. Ikke fordi de snakker ulike språk, men fordi vi bruker så himla kompliserte ord som gjør at utenforstående ikke klarer eller gidder å henge med. For er det en ting vi trenger, så er det mer samarbeid mellom etater. Vi har nok forskning og bevis som viser til hva vi må gjøre i årene som kommer, nå er det på tide at kunnskapen når ut til bedrifter som kan bringe resultatene fra forskningsartikler og ut i verden. 


Og for ikke å glemme: what's in it for me? Eller what's in it for you? For at vi skal få til det grønne skiftet må det være lønnsomt og attraktivt. Og vet du hva, det kan det så absolutt være.. Til og med enda mer lønnsomt enn slik vi driver på i dag.


https://kampanje.com/jobb/2020/09/elkjop-ansetter-virkes-barekraftssjef/

https://energiogklima.no/author/csgramstad/

https://www.dnb.no/dnbnyheter/no/grunder/slik-blir-din-bedrift-baerekraftig-pa-1-2-3

https://melkoghonning.no/tekstilbransjen-oppfordrer-til-et-mer-baerekraftig-forbruk-men-er-ikke-det-litt-bukken-og-harvesekken/


Nina Jensen - episode 15


I episode 15 snakker jeg med Nina Jensen som nå leder arbeidet til REV Ocean og tidligere arbeidet til WWF. Kjell Inge Røkke brukte et år på å rekruttere henne til stillingen i REV Ocean.. Så god er hun!


Hun er utdannet marinbiolog og har et brennende hjerte for restaurering av havet; det vil si at vi fikser ødelagte habitater og tilrettelegger slik at fiskebestander og skogsområder i havet (korallrev, tareskog og mangroveskog) kommer seg på beina og fortsetter å eksistere også om ett, fem, hundre og tusen år. Motivasjonen hennes er at menneskeheten skal kunne nyte naturen slik vi har gjort og fremdeles gjør i dag, for det som vi tar for gitt forsvinner foran øynene våre. Havet dør og vi har muligheten til å gjøre noe for å unngå at det skjer. Det er nettopp det REV Ocean prosjektet handler om. Å samle de fremste forskerne i verden for å skape løsninger på noen av de største utfordringene innen bærekraft. Hvor kult er vel ikke det?


Nina’s oppmuntring til hver og en av oss for å bistå med å redde havet: spis mindre kjøtt, støtt en miljøorganisasjon (for eksempel: WWF, Framtiden i våre hender, Regnskogfondet, Natur og Ungdom, Naturvernforbundet, Hold Norge Rent, Greenpeace, Miljøagentene), og husk at havet ikke er en søppelkasse; ta med avfallet og septiktanken din dit avfallet hører hjemme <3


Vi snakker også om hennes fantastiske forhold til Siv Jensen (FRP politiker) og hvordan de mestrer å være så nære, til tross for ekstremt ulike politiske ståsted. Her har vi mye å lære i en verden som stadig blir mer polarisert. Vi må klare å respektere hverandre selv om vi er uenige.


Nina har også gjort en ekstremt viktig jobb med å bane vei for åpenhet rundt mental helse og hvordan utfordringer påvirker oss ved å være helt åpen om hennes egne vanskeligheter i livet. Nina har opplevd det verst tenkelige. Å miste en far og mann så alt for tidlig. Hun forklarer hvorfor hun ikke klarte å bearbeide sorgen på et tiår gir råd til hvordan/ hvordan ikke å takle ekstrem sorg. Hun sier at lærdommen hun fikk etter farens bortgang har hjulpet henne gjennom den ekstreme sorgen hun har kjent på i tiden etter mannens bortgang. Takk Nina! Det er så ekstremt viktig at dyktige mennesker gjør seg selv sårbare og viser at også de går gjennom vanskelige perioder.


Jeg beundret Nina før samtalen, men allikevel øker respekten min for denne fantastiske dama for hvert ord hun sier. La deg inspirere! For verden kan ikke få nok Ninaer.


REV OCEAN

WWF

Instagram -ninajensen

Instagram - rev ocean